top of page

בדיקות סקר למחלות עיניים תורשתיות בכלבים - שיתוף פעולה עם פרופ' רון עופרי בתערוכה בינ"ל כנות 29/5/21

כמעט כל גזע מוכר של כלבים סובל ממחלות עיניים תורשתיות, ורוב הגזעים סובלים ממספר מחלות תורשתיות. חלק מהמחלות, כמו עודפי ריסים בקוקר ספניאל, גורמות לאי נוחות קלה ואינן פוגעות בראיה. מאידך גיסא, מחלות אחרות גורמות לפגיעה חמורה בבריאות העין ועלולות להוביל לעיוורון. ניוון רשתית תורשתי גורם לעיוורון בלתי הפיך, שלא ניתן לריפוי. קטרקט הוא מחלה תורשתית נוספת שגורמת לעיוורון. אומנם ניתן לטפל בקטרקט באמצעות ניתוח, אך מדובר בניתוח מורכב שעולה אלפי שקלים ולא תמיד מסתיים בהצלחה. שתי המחלות הללו מופיעות בעשרות גזעי כלבים. יתרה מכך, במחלות רבות הורים עם מופע קל של המחלה עלולים להביא לעולם גורים עם מחלה חמורה, בעוד שבמקרים אחרים מדובר במחלה דומיננטית בה הורה חולה אחד עלול לגרום לעיוורון בכל השגר.


הדרך היעילה ביותר למנוע התפשטות של מחלה תורשתית, ולהפחית את הסכנה שהיא תופיע בדורות הבאים, היא באמצעות בדיקה של כלבים לפני ההרבעה ע"י מומחה מוסמך. בהקשר זה כולנו מכירים את הבדיקות לדיספלזיה של אגן או מרפק בגזעים מסוימים, אשר הפחיתה באופן ניכר את נפיצות המחלות הללו בארץ. אך מעטים יודעים שיש תוכניות דומות למניעת מחלות עיניים תורשתיות הנפוצות בארצות רבות בעולם. באירופה בדיקות אלה מתנהלות בחסות ECVO, הקולג' האירופאי לרפואת עיניים ווטרינרית. הקולג' הסמיך מומחים אשר מבצעים את הבדיקות, ומתעדים את תוצאותיהן בתעודה בינלאומית המוכרת בכל אירופה. ממצאי הבדיקה מאפשרים לתת המלצות, ולהגיע להחלטות מושכלות, בדבר התאמת הכלבים להרבעה. למעשה בארצות אירופאיות רבות יש מועדונים שמחייבים בדיקה של 2 ההורים לפני ההרבעה כתנאי לרישום הגורים במועדון. מדיניות זו הביאה לירידה ניכרת במספר הכלבים החולים במחלות עיניים תורשתיות באותן מדינות. לדוגמא, לאחרונה התפרסם מאמר שמדיניות זו הובילה לירידה של 2/3 בנפיצות קטרקט, וירידה של 90%

בנפיצות ניוון רשתית, בכלבי תחש בגרמניה.


בשנים האחרונות החל שימוש בבדיקות DNA גנטיות לאבחון מחלות עיניים תורשתיות. לבדיקות אלה מספר יתרונות, החשוב בהם זיהוי נשאים שאינם חולים. עם זאת, בדיקות אלה לא יכולות להחליף בדיקת מומחה, בגלל שהבדיקה מתמקדת באבחון מחלה (מוטציה) ספציפית, בעוד בדיקת המומחה בודקת את כל העין. כך, למשל, ניתן לשלוח בדיקת גנטית לאבחון קטרקט, אך מחלות עיניים אחרות מהן הכלב סובל לא יאובחנו במעבדה. כמו כן, לעיתים אותה מחלה נגרמת ע"י מוטציה שונה בגזעים שונים, כך שבדיקת DNA המתאימה לגזע ט' לא מתאימה לגזע ב'. למשל, מוטציה בגן HSF4 אותרה כגורם לקטרקט ב- 4 גזעי כלבים בלבד, למרות שעשרות גזעים סובלים מקטרקט תורשתי ממוטציות אחרות שטרם אותרו. לכן בעשרות גזעים כלל לא ניתן לבצע בדיקה גנטית לקטרקט, ואלה ניתנים לאבחון רק בבדיקת מומחה.


באתר הקולג' האירופאי ניתן למצוא רשימה של למעלה ממאתיים (!!!) גזעי כלבים, וניתן להוריד עבור כל גזע PDF עם רשימת מחלות העיניים התורשתיות. כמו כן תמצאו באתר את המלצות הקולג' לגבי הגיל המומלץ לבדיקת הכלב, ותדירות הבדיקות המומלצת (בכלבי רביה מומלץ לחזור על הבדיקה הבדיקה כל שנה). ~לינק~


פרופ' רון עופרי, מומחה מדופלם לרפואת עיניים ווטרינרית, מוסמך לבצע את הבדיקה ולהנפיק תעודה של ה- ECVO. פרופ' עופרי מבצע את הבדיקות בביה"ח הווטרינרי האוניברסיטאי, אך בשיתוף פעולה עם ד"ר לזר ג'רסי הוחלט לנסות תכנית פיילוט במסגרתה הוא יבצע את הבדיקה במהלך תערוכות של ההתאחדות הישראלית לכלבנות.


מהלך הבדיקה

  • מאחר והתעודה היא אינדיבידואלית, תנאי לבדיקה הוא שהכלב מזוהה באמצעות צ'יפ או קעקוע. אם לכלב אין צ'יפ, יש להגיע עם התעודה של הנבדק למקרים בהם הקעקוע מטושטש. כלב ללא צ'יפ או קעקוע לא יקבל תעודה.

  • הבדיקה נחלקת לשני שלבים. ראשית ייבדק החלק הקדמי של גלגל העין (עפעפיים, קרנית וכו'). לאחר מכן ניתן לכלב טיפות להרחבת אישונים, וכעבור כעשרים דקות ייבדקו איברים פנימיים של העין. בגלל שהבדיקה מחייבת הרחבת אישונים, מומלץ לבצע אותה כאשר כלב מסיים את חלקו בתחרות. האישונים ישובו לתפקוד נורמלי תוך 8 שעות.

  • מדובר בבדיקה למחלות עיניים תורשתיות. במידה ויש לכלב בעיית עיניים שאינה תורשתית היא תצוין בטופס, אך יסומן שאינה תורשתית. מפאת קוצר זמן, לא תמיד יהיה פנאי לדיון קליני וייעוץ רפואי למחלות שאינן תורשתיות, מאחר ולא זו מטרת הבדיקה.

  • בסיום הבדיקה הבעלים יקבלו 2 העתקים של התעודה, ושני העתקים נוספים יישארו בידי הבודק. בשלב זה, עד שההתאחדות הישראלית לכלבנות תקבע מדיניות אחרת, תוצאות הבדיקה לא יועברו להתאחדות או למועדון. בעל הכלב הוא זה שמחליט אם ברצונו לחלוק את התוצאות עם גורם כלשהו או לא.

  • באתר הקולג' האירופאי ניתן ל הוריד עבור כל גזע PDF עם רשימת מחלות העיניים התורשתיות. כמו כן תמצאו באתר את המלצות הקולג' לגבי הגיל המומלץ לבדיקת הכלב, ותדירות הבדיקות המומלצת (בכלבי רביה מומלץ לחזור על הבדיקה כל שנה) ~לינק~

  • חשוב מכך, הקובץ מכיל את המלצת הקולג' לגבי רביה עבור כלב/ה עם כל אחת מהמחלות הנ"ל. המלצות נוספות ניתן לקבל מאנשי מקצוע במועדון או מומחים לרביה.

  • עקב מגבלות טכניות לא ניתן יהיה לבצע בדיקות גוניוסקופיה הנדרשות בגזעים מסוימים לאבחון פוטנציאל הכלב/ה לפתח גלאוקומה. בדיקות אלה ניתן לבצע בביה"ח הווטרינרי האוניברסיטאי.

מתי איפה וכמה?

  • הפיילוט יתקיים בשבת 29/5/21 בתערוכה הבינלאומית בכנות.

  • מחיר הבדיקה הוא 350 ₪. כלבים נוספים של אותו מגדל (על סמך תעודות) ייבדקו בעלות של 250 ₪ לכלב.

  • הבדיקה מותנית במספר מינימלי של כלבים, ולכן נדרשת הרשמה מראש אצל ד"ר לזר ג'רסי (breeding@ikc.org.il)

  • עקב מגבלות קורונה, רק אדם אחד, עוטה מסיכה, יורשה להיכנס עם הכלב לחדר הבדיקה.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page