top of page

מונדיאורינג

 

מונדיאורינג או "רינג עולמי" הינו ספורט כלבני חדש בארץ, המשלב את אלמנט ההפתעה לנוהג ולכלב - אי וודאות לגבי נושא המבחן וסדר התרגילים,  והוא נחשב למבחן הקשה בעולם הספורט הכלבני.

ספורט בינלאומי זה התבסס בסוף שנות ה80, והרעיון מאחוריו היה להכניס את האלמנטים היפים והקשים ביותר מכלל זירות הספורט (צרפתית, בלגית, הולנדית, וגרמנית).

במונדיאורינג הכלבים חייבים להיות חזקים, מהירים, חדים, בעלי נשיכה חזקה, יכולת להתמודד עם לחץ מנטאלי ופיזי חזק מהסביבה ומהאובייקט ויכולת להסתגל במהירות למצבים משתנים ומפתיעים.
רק כלבי עבודה חזקים באמת יתאימו לכך, ומרבית הכלבים המסוגלים לבצע מבחן זה, הינם מגזע רועה בלגי.

כלב המתחרה במונדיאורינג יתחרה בכל שלב ללא רצועה או קולר לאורך כל המבחן ובכך נמדדת השליטה בכלב מהשלבים הראשוניים ביותר. מורכבות מסלול התחרות בשילוב עם דרישת השליטה האבסולוטית נדרש כלב מאוזן ובעל אופי מעולה.

זירת המבחן משתנה ולא ידועה, נתונה להחלטת השופט ביום המבחן. בזירה תמיד יהיה בלאגן והמון דברים מפוזרים כדוגמת כדורי רגל, צעצועים, נקניקיות להסחת דעת ועוד. בתרגילים מסוימים יהיה גירויים של רעש חזק כדוגמת מסור חשמלי ברקע. על הכלב והנוהג להתעלם מכל הסחות הדעת כדי להצליח במבחן.

כל תחרות מבוססת על נושא, קצת כמו תפאורה בתאטרון אשר מורכבת על המגרש - אביזרים, תרחישים והסחות ממוקמים בנקודות אסטרטגיות במגרש. התרגילים אומנם אותם תרגילים אבל הסדר שלהם והתפאורה משתנים ממבחן למבחן על פי היצירתיות של כל שופט. אף מבחן לא יהיה זהה לקודמו ובכך נמנעת האפשרות לאימון על פי רוטינה.

כמו ברוב תחרויות ספורט הכלבני ומבחני העבודה, במונדיאורינג על הצוות, כלב ונוהג, לבצע סדרת תרגילים המתחלקת לשלושה חלקים עיקריים, ובכל אחד מחלקים מספר תרגילים שונים. משך המבחן כ-45 דקות.

 משמעת - מתבססת על פונקציונאליות עם דגש על שליטה מלאה מול הסחות

★ קפיצות - בוחנות את מבנה הכלב ואת הרצון שלו

★ הגנה/תרגילי נשיכה - דורש מהכלב שליטה עצמית מקסימאלית

חלק ראשון  - משמעת

1. רגלי ללא רצועה – הכלב צריך ללכת רגלי בכל תוואי שטח (מדרגות, עליות, מים, חפצים שונים כדומה), תוך התעלמות מכל הסחות הדעת הפזורות בסביבה.
 

2. דקה לא לזוז – תרגיל בו הנוהג משאיר את הכלב באחד ממצבי הפוזיציות (עמידה, שכיבה, או ישיבה) ומתרחק מהכלב מבלי לראותו. בזמן הזה צוות עוזרי השופט עושים מניפולציות על מנת לבחון את הכלב כמו רעש חזק, משחקי כדור, סירנות וכדומה.
 

3. סירוב מזון – תרגיל אשר בו בוחנים את האילוף של הכלב לא לאכול מאדם זר שזורק/מגיש אוכל לכלב. סירוב המזון יכול להתבצע עם כל סוג אוכל שאפשר לדמיין - סטייק טוב מבושל או נא, דג, גבינות, נקניקים וכל הטובין שיש להציע. המזון יכול להגיע בהפתעה לכלב  כדוגמת זריקה ישירה, יכול להגיע דרך אמצעי מסוים שיביא לכלב כגן מכונית צעצוע, ועד הגשה חברית לכלב את האוכל. כלב שנגע באוכל בפה או בלשון נפסל בתרגיל.
 

4. שליחה קדימה – שליחה קדימה על פי פקודה לכיוון אחת מהגדרות המקיפות את המגרש, כשבדרך הסחות דעת. הכלב צריך לחצות קו אשר נחלק עם 4 סימונים כדוגמת קונוסים
 

5. החזרת עצם שנזרק – בתרגיל זה השופט יכול לבחור כל עצם להחזרה העשוי מחומרים שאינם זכוכית או ברזל, במשקל של עד 1 ק"ג. נהוג לזרוק דברים שמצריכים מחשבה כמו כדור פלסטיק שאי אפשר להרימו שחוט קצר קשור בקצהו והכלב חייב להבין שזאת הדרך להביא. לעיתים יש חפצים נוספים הזרוקים בסביבה לכן לכלב אסור לאבד ריכוז.
 

6. חיפוש עצם עם ריח נוהג – בתחילת המבחן הנוהג מקבל מקל קטן ויש לו כמה שניות לגעת בו ולהשאיר עליו את הריח שלו.  בתרגיל הנוהג הולך 30 מטר כאשר הכלב רואה אותו ומניח את החפץ במקום שהשופט מחליט.  עוזר שופט מניח עוד 4 מקלות זהים באותו המקום
על הכלב לאתר את המקום, לאתר את החפץ עם ריח הנוהג, להרים אותו ולהביא אותו לנוהג. תרגיל מורכב המכיל מספר אלמנטים.

 

7. מצבים/ פוזיציות – מעבר בין מנחים על פי החלטת השופט ביום המבחן, כלומר, מעברים בין ארצה שב ועמוד בכל סדר שהוא, כאשר לכלב אסור לזוז קדימה.
המצע עליו נמצא הכלב יכול להיות לא יציב, בשיפוע, במים ועוד, והנוהג יכול להדרש לתת את הפקודות עם הגב לכלב, בשכיבה, מחוץ לטווח הראיה של הכלב ועוד.

 


חלק שני – קפיצה מעל מכשולים

 

1. קיר קפיצה מעבר קיר המתבצע בטכניקת טיפוס, ונגמר בצד השני  שם הכלב מקבל פקודת ארצה או קריאה חזרה לנוהג.
 

2. משוכה  – קפיצה ללא נגיעה במכשול אשר גובהו 1.20, נחיתה,  פקודה לשכב או לשבת, פקודת חזרה וקריאה של הנוהג. לכלב אסור לגעת בקפיצה במכשול.
 

3. קפיצה לרוחק – קפיצה ללא נגיעה לרוחק של 4.00 מטר, סיום הפקודה או בפקודה ארצה/ שב או קריאה לכלב.

 

 

חלק שלישי – עבודת נשיכה

 

1. תקיפה חזיתית עם מקל במבוק  – התרגיל מתחלק לשלושה חלקים

★ בדיקת השליטה בכלב כנגד הגירוי

★ תקיפה - איך הכלב יוצא, נכנס, תוקף, נושך מתמודד עם הלחץ וכדומה

★ עזיבה וחזרה עד לנוהג בקריאה שלו.
 

2. תקיפה לאחור – הדיקויי (אדם בחליפת נשיכה) בורח והכלב צריך לתקוף אותו בפקודת הנוהג. הכלב צריך לחזור לנוהג כאשר הוא שורק לו. תוך כדי התרגיל, הדיקויי יורה באקדח באוויר.

 

3. הגנה על הנוהג – אחד התרגילים המרהיבים והקשים לאילוף במונדיאורינג, הכלב צריך להגן על הנוהג מפני שני דיקויים שמנסים לבלבל את הכלב תוך הסחות דעת. על הכלב אסור לנשוך כל עוד הדיקויים לא תוקפים את הנוהג.  ברגע שאחד מהם תוקף את הנוהג הכלב חייב להגן עליו ולנשוך עד להוראה של הנוהג לעזוב ולהמשיך לשמור. לעיתים סצנריו כזה יכול להגיע ל8 דקות וגם יותר, עד לרגע שיש נשיכה.
 

4. חיפוש וליווי  – הנוהג ביחד עם הכלב יוצאים מהמגרש, הדיקויי מתחבא במקום לא ידוע ולא מוכר לכלב בשטח המגרש, הכלב באמצעות חוש הריח שלו ולימוד טכניקת סריקה צריך לאתר ולמצוא אותו, ברגע שהוא מצא הוא צריך לנבוח. הדיקויי מנסה לבלבל את הכלב ולברוח לו. תרגיל זה מצריך כלב מאולף מאוד שמכיר המון תרחישים וגם כלב נחוש וחד מאוד.
 

5. תקיפה חזיתית עם אביזרים  – האביזרים יכולים להיות כל אביזר שעשוי מפלסטיק, נייר, קרטון, זרם מים וכל דבר שלא יכול לגרום נזק לכלבים אך לבלבל ולהפחיד אותם.
 

6. תקיפה לאחור ללא נשיכה – יציאה לתקיפה כאשר הכלב צריך להגיע הכי קרוב לדיקויי וברגע שהנוהג קורא לכלב הכלב צריך   ולחזור לנוהג מבלי להגיע לנשיכה.
 

7. שמירה על חפץ – בתרגיל זה הכלב צריך להתמודד עם בין 2-3 דיקויים שמנסים לגנוב לו את החפץ עליו הוא הופקד לשמור.  כל עוד התוקפים נמצאים ברדיוס גדול יותר מ2 מטר מהחפץ – לכלב אסור לנשוך. ברגע שהם נכנסים לרדיוס של 2 מטר  - על הכלב להגן על החפץ בנשיכה. הדיקויי מנסה בכל דרך שהיא לגוב את החפץ -  הסחת דעת, ניסיונות להתחבר לכלב, לאיים על הכלב, להביא מסיחים שונים ולגנוב לו את החפץ מחוץ לטווח. תרגיל קשה מאוד לאילוף.

 

במונדיאורינג שום דבר לא ידוע מראש...

 

תמונות: חנה שלג

נכתב ע"י עוז כהן כל הזכויות שמורות

bottom of page