top of page

אג'יליטי

 

נוהל מבדקי ההתאמה לאג'יליטי

נוהל ספרי עבודה (רכישת פנקס עבודה)

היסטוריה ומידע בסיסי על ספורט האג'יליטי

בשנת 1977, הבינו מארגני מופע הכלבים הגדול בעולם קראפט (Crufts) שבאנגליה כי הקהל הצופה בזירה ריקה בזמן שבין תצוגת תחרות המשמעת (obedience) לבין מופעי הצורה משתעמם עד מאוד. לצורך מילוי הזמן הריק, יצא ג'ון וארלי (John Varley) חבר בוועדת הארגון, לחיפוש תוכן. אך וארלי ידע יותר על מופעי סוסים מאשר על אילוף כלבים ולכן פנה למאלף הכלבים המנוסה פיטר מנוול (Peter Meanwell). המשימה הייתה ליצור אירוע שיהיה ידידותי לקהל הצופים, בטוח לכלבים ושיכול להתקיים על רצפתו הקשה של היכל התצוגה. ב-10 בפברואר 1978 נכנסו שמונה כלבים לזירת תחרות קפיצות באירוע הקראפט (Crufts), וספורט האג'יליטי נולד. התלהבות הקהל הבטיחה את קיום האירוע גם בשנה שלאחר מכן וניתן היה לראות באותה שנה ברחבי אנגליה מאלפים שהעתיקו את אירוע התחרות אל מחוזותיהם. חברו של מנוול, המאלף פיטר לואיס (Peter Lewis) אשר בעצמו התחבר לספורט, הוביל את הועדה הראשונה שקבעה את החוקים לספורט הכלבני שיקרא מאותו היום "אג'יליטי" (AGILITY). בשנת 1989 הקים ארגון ה-FCI ועדת אגי'ליטי במטרה להכיר ולמסד ספורט זה. הספורט זכה להכרה רשמית בשנת 1991.

ספורט האגי'לטי שמשמעו "זריזות" מתאפיין בעבודת צוות הרמונית של הנוהג וכלבו בעודם עוברים מסלול מכשולים יחדיו, זאת כאשר הכלב משוחרר מרצועה וללא קולר או כל אביזר אחר על גופו. עבודת הצוות במסלול המכשולים מבוססת על תקשורת טובה, שליטה בפקודות, תזמון, דיוק, זריזות, ריכוז הכלב אל מול גירויים וכמובן, ביטחון ואמון של שני הצדדים כי הפעילות המשותפת הינה פעילות מהנה ובטוחה. אימוני האג'יליטי מתקיימים תוך כדי משחק ומתן חיזוקים חיוביים, ללא כפייה כלשהי על הכלב. "חיבור" הרמוני וחיובי של צוות יאפשר לו לצלוח מסלולי מכשולים מורכבים יותר, באופן מדויק ובזמן קצר יותר.

הוראות קוליות חשובות באג'יליטי לצורך הנחיית הכלב במסלול המכשולים, אך לא פחות חשובה היא שפת הגוף של הנוהג ומבטו בזמן הריצה. נוהגים שונים ישתמשו בהוראות קוליות וסימני גוף שונים, בהתאם ליכולות ולצרכים של הנוהג והכלב כדי לצלוח את המסלול בצורה נכונה, בבטחה ובמהירות.

מערכת היחסים בין חברי הצוות משתקפת באופן מוחלט במסלול המכשולים. כלב שלא נהנה מריצת המסלול מכל סיבה שהיא - חשש ממתקן מסוים, חשש שהנוהג יכעס או יתאכזב אם יטעה, או סובל בעיה פיזיולוגית (כאב או שרירים מתוחים בעקבות אימון אינטנסיבי קודם) – סביר להניח שיהסס (ואף יסרב) לרוץ במסלול המכשולים למרות שאומן לכך. אלמנטים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים רבים משפיעים על הכלב במרוצת שנות אימוניו באג'יליטי (הסיבות מרובות) ועל הנוהג האחריות לתת על כך את הדעת.

עיסוק בספורט האג'יליטי משנה אנשים ומשנה כלבים, וזאת כמעט תמיד לטובה. כלבים חרדים שעובדים אתם בצורה נכונה ובקצב שלהם, מאבדים אט אט את תחושת הפחד ובונים ביטחון עצמי. כלבים חסרי מנוחה פורקים אנרגיה רבה (פיזית ומנטלית) בזמן האימונים. כלבים אובססיביים לומדים לשחרר בעקבות ההתמקדות באלמנטים חיוביים מתגמלים. אנשים אגרסיביים או לחוצים לומדים להירגע, כי אין סיכוי לייצר קשר של אמון בצוות כאשר צד אחד מתנהל באגרסיביות, או לחוץ מאוד. זה פשוט לא כיף לכלב שקולט בברור את הרגשות שלנו. לרוב, הכלב יפגין זאת בדרכים שונות ומי שיודע להבחין בתשדורת סטרס של כלב יזהה זאת באופן מידי. בכל המקרים המסר ברור: "אתך אני לא עובד, לא כיף לי". אנשים עם בעיות קאורדינציה לומדים לשלוט בשילוב תנועות ידיים ורגליים. אנשים עם בעיית זיכרון/פוקוס – לומדים (בעבודה קשה אמנם) להתרכז ולשנן את מסלולי ריצה וישנן עוד דוגמאות רבות.

ספורט האג'ילטי מתאים כמעט לכל הכלבים, מעורבים וגזעיים כאחד. ישנם צוותים המצליחים יותר וכאלו שפחות. כזכור, מהירות, שליטה ודיוק הם החשובים, ואלו נרכשים לאורך החודשים והשנים בהן עובד הצוות יחדיו. אך ההנאה, ההתרגשות, ההתלהבות והמשותפת מכל התקדמות אותה חווה הצוות יחד, הם המפתח להופעות מדויקות יותר של הצוות ועמידה באתגרים מורכבים יותר. מי שאוהב את הספורט, מתמיד, מתאמן ומשתפר. לא סתם מעידים נוהגים רבים (וניתן להבחין זאת לבטח על הכלבים) כי הם מרגישים מכורים לספורט האג'יליטי.

מסלול המכשולים

מסלול מכשולים תקני באג'יליטי מורכב מ 14- 22 אלמנטים, אשר אלו מסודרים בזה אחר זה הן בקווים ישרים והן בפניות, בכל פעם בסדר משתנה (ע"פ תכנונו של מדריך אימון או שופט תחרות). הנוהג מכוון את כלבו למעבר המכשולים על-פי הסדר שנקבע לאותו מסלול ספציפי. כלב אשר יעבור את מסלול המכשולים במינימום שגיאות ובזמן המהיר ביותר יזכה לדירוג הגבוה ביותר.

 

מכשולים במסלול האג'יליטי

קפיצות: משוכה יחידה (Hurdle), משוכה כפולה (Spread Hurdle), חישוק (Tyre), חומה (Wall) וקפיצה למרחק (Long-Jump).

נקודות מגע: נדנדה (See-Saw), גשר (Dog Walk) ו- איי. פריים (A-Frame).

נוספים: מנהרה (Tube Tunnel), מנהרת בד (Flat Tunnel), שולחן (Table), סלאלום (Weaving Poles / Slalom).

 

(*) חלק מהתקנים יותאמו בגובהם, וזאת ע"פ קטגוריית הגובה של הכלב.

גשר (Dog Walk)

מכשול מגע זה בנוי משלושה לוחות אלומיניום ארוכים (או לוחות עץ) באורך של כ- 3.8 מטרים כל אחד וברוחב 30 ס"מ. על הכלב לעלות שיפוע בצדו האחד של הגשר, לעבור קו ישר במהירות בשיא גובה ואז לרדת מהגשר בצדו הנגדי. בזמן העלייה והירידה עליו לוודא כי כפות רגליו יבואו במגע עם האזורים המוגדרים ואסור לו לקפוץ מעליהם.

איי. פריים (A-Frame)

 

מכשול מגע זה בנוי משני לוחות אלומיניום גדולים (או לוחות עץ) בגודל של כמטר על כ- 2.7 מטר. הלוחות יוצרים צורת משולש, וחיזוק הלוחות יחדיו, יוצר צורה זהה לאות 'A'. על הכלב לעלות שיפוע תלול ואז לרדת בצדו השני. בזמן העלייה והירידה עליו לוודא כי כפות רגליו יבואו במגע עם האזורים המוגדרים ואסור לו לקפוץ מעליהם.

משוכה יחידה (Hurdle)

מכשול זה כולל מוט פלסטיק (או עץ) הנתמך בעזרת שתי כנפיים בצדיו ועל הכלב לקפוץ מעליו מבלי שהמוט ייפול.

נדנדה (See-Saw)

מכשול מגע זה בנוי מלוח אלומיניום (או לוח עץ) באורך של כ- 3.8 מטר וברוחב 30 ס"מ. על הכלב לעלות שיפוע בצדו האחד של לוח הנדנדה ולהוריד בעזרת משקל גופו (כאשר הוא עובר את מחצית הדרך) את לוח זה לכיוון הנגדי. על הלוח לגעת בקרקע טרם יעזוב הכלב את הנדנדה.

מנהרה (Tube Tunnel)

מכשול המנהרה הוא צינור פתוח שנוצר על ידי סליל מתכת המצופה בפולימר גמיש. אורך המנהרה נע בין 3-6 מטרים וקוטרה 60 ס"מ. המנהרה תמוקם במסלול האג'יליטי שלא בקו ישר לעיתים. על הכלב הוא לנווט אל המנהרה ולצאת מצידה השני מהר ככל הניתן.

קפיצה למרחק (Long-Jump)

מכשול מגע זה בנוי ממספר לוחות משופעים ברוחב 1.2 מטר. מספר הלוחות ישתנה בין 2-5 ויקבע לפי גודל הכלב. במכשול זה הכלב נדרש לקפוץ למרחק במישור האופקי (בניגוד לקפיצות הנפוצות במישור האנכי).

חישוק (Tyre)

מכשול זה בנוי ממסגרת אלומיניום (בד"כ) וטבעת בקוטר 45-60 ס"מ המקובעת בתוכה. גובה הטבעת ישתנה על פי גודל הכלב. הכלב נדרש לקפוץ דרך הטבעת. מכשולים חדישים מציעים בטיחות מתקדמת לכלבים ומאפשרים לטבעת להתפרק באם הכלב פוגע בה בזמן הקפיצה.

סלאלום (Weaving Poles / Slalom)

מכשול זה מורכב מ-12 מוטות אנכיים הממוקמים בקו ישר ומחוברים יחדיו אל בסיס מתכתי יציב. המרחק בין מוט למוט הוא 60 ס"מ. על הכלב להיכנס אל המכשול מצדו הימני של המוט הראשון ולנווט בין המוטות בצורת סלאלום עד אשר יגיע לקצה.

קטגוריות גובה

קטגוריות הגובה מתחלקות ל: 3, וזאת ע"פ גובהו של הכלב. הגובה נמדד מהמשטח עליו עומד הכלב ועד לקצה שכמותיו.

1. קטן (small): גובה נמדד עד 35 ס"מ.

2. בינוני (medium): גובה נמדד בין 35 ס"מ ועד 43 ס"מ.

3. גדול (large): גובה נמדד מעל 43 ס"מ.

סוגים שונים של מסלולי מכשולים

תקנון ה-FCI מגדיר שני סוגים למסלולים רשמיים:

1. מסלול אג'יליטי (Agility). מסלול מסוג זה מכיל את כללה מתקנים שתוארו מעלה. 

2. מסלול קפיצות (Jumping). מסלול מסוג זה מכיל את כלל המתקנים שתוארו מעלה מלבד נקודות המגע והשולחן.

רמות באג'יליטי

על-פי תקנון ה-FCI, ישנן שלוש רמות מגדרות לכלבים מתחרים:

רמה 1

רמה 2

רמה 3

התקנון מאפשר גמישות מסוימת באופן דירוג רמת הכלב. חלק מההתאחדויות הכלבניות במדינות שונות בעולם קיבלו על עצמן את התקנות באופן המחמיר יותר וחלקן בחרו להקל במעט על דירוג הרמה. חלק מהמדינות בוחרות להתייחס לרמת ה: Agility של הכלב בלבד (סימון A1, A2, A3), חלק מהן בוחרות לייחס רמה שונה ל: Agility ורמה שונה ל: Jumping (סימון J1, J2, J3). חלק ממדינות העולם בוחרות אף באפיון רמה נוספת לרשימת הרמות הרשמיות. רמה זו היא רמת קדם ומחייבת את הכלב טרם יחל להתחרות ברמות הרשמיות. סמול הרמה מוגדר בד"כ כ: A0. נוהל דירוג הרמות השונות בישראל מתואר בכתובת: https://drive.google.com/open?id=0B60Y3FUaktbtSEVZeFExNXVfMFU

 

מקור מידע

תקנון האג'יליטי הרשמי של ה FCI

http://www.fci.be/medias/AGI-REG-en-479.pdf

 

קרדיט תמונות

התמונות צולמו ע"י הצלמת אלונה ספיבק (Alena Spivak)

www.facebook.com/AlenaSpivakanimalphotographer

התוכן נכתב ע"י רועי בר, ד"ר שלומית הרוש ונטלי פודלוב

bottom of page